Nyheter

RFoD åker på roadtrip 2019! Vi ser fram emot att besöka våra medlemsföreningar samt utbildningar inom folk och världsmusik och dans från norr till söder under hela nästa år. Under vår besöksturné stannar vi på marken och reser med tåg genom landet. Stora öron, dansskor och spel till dans följer med i packningen.

Stallet Världens Musik tackar för ett fantastiskt år med ett hundratal konserter på vår hemmascen på Stallgatan 7 och runt om i Stockholm. Vi har gjort konserter i Hågelbyparken i Botkyrka, i Galärparken på Djurgården, i Kungsträdgården, på Stockholms kulturfestival och Haninge Kulturhus. Allt detta kan vi göra för att vi har engagerad och kompetent personal - ljudtekniker, värdar, restaurangmedarbetare och volontärer. Och inte minst - en skicklig kommunikatör som kan berätta om allt vi gör.  Vi vill passa på att tacka Evelyne Lauwers som nu tar nya steg i livet och som gjort ett fantastiskt arbete under de sju åren hon arbetat med och utvecklat marknadsföringen på Stallet. Vi hälsar samtidigt Kasia Syty välkommen som nygammal medarbetare och ser framemot ett spännande 2019.

rsz evelyne kasia

Följ Stallet på sociala medier - Facebook, Instagram, besök vår hemsida och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev!

God Jul och Gott Nytt År

Önskar RFoD och Stallet Världens Musik

Det årliga evenemanget Folk & Världsmusikgalan har hög ambition att höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest. Kommande året 2019 behöver dock arrangörerna en paus för att komma tillbaka med en ännu mer slagkraftig, framtidssäkrad och hållbar gala 2020.

Under 2019 kommer man att arbeta för en starkare organisation och bättre finansiering för kommande galor. Med arrangörernas respektive kunskaper och kompetenser kan det skapas ett ännu bättre program och nå en större publik.

- Vi är redan igång att planera för 2020 och fram till 2022. En av motiveringarna bakom beslutet att pausa galan är att vi som anordnar den vill använda det kommande året till att utveckla galan och förankra den i fler led. - säger Thuva Härdelin, ny verksamhetsledare för RFoD.

Efter nio år har Folk & Världsmusikgalan etablerat sig som ett omistligt årligt evenemang som har samlat arrangörer, musiker, dansare, spelmän i de största svenska städerna Stockholm (2010 och 2015), Göteborg (2011), Malmö (2012), Gävle (2013), Umeå (2014), Västerås (2016), Helsingborg (2017) och Norrköping (2018). Lokalt har galan också årligen resulterat i en rad aktiviteter under veckan närmast före galakonserten. Många regionala aktörer engagerade sig i dansuppvisningar, spelträffar, seminarier och andra aktiviteter.

Galan har fungerat som en nationell angelägenhet för professionella utövare i genren och fyller en viktig funktion för dem att kunna nå en ny publik. Genom nomineringar, priser och uppmärksamhet kring galakvällen har man velat skapa ökade möjligheter för genrens artister att få fler spelningar och större publik i Sverige och utomlands - detta arbete kommer att fortsätta. Men även galor kan behöva ta paus. En tid arrangörerna vill använda till att arbeta fram ännu bättre system och metoder för att skapa det fantastiska evenemang och branschfest som galan är.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik & Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen och Kulturens Bildningsverksamhet. Det är ett i musiksammanhang helt unikt samarbetsprojekt.

Beslutet om pausandet av galan fattades av samverkansrådet bestående av Thuva Härdelin (RFoD), Peter Bothén (RFoD/Stallet Världens Musik), Christoffer Lundström (Kulturens), Marianne Halling (Folkdansringen) Patrik Andersson Tidman (SSR) och Hadrian Prett (Eric Sahlström Institutet).

Vid eventuella frågor kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Thuva Härdelin börjar som ny verksamhetsledare för RFoD den 1 november efter sjutton verksamma år i Malmö.

 Thuva HrdelinFoto Kristofer juel 

Under tiden i Malmö har Thuva varit verksam som musiker, producent, pedagog och arrangör. Hon har också varit projektledare för ett flertal projekt inom musikområdet, bla med kompetensutveckling och mångfald i RFoD´s stora projekt Katapult för mångfald 2013 -2014.

Som folkmusiker känns Thuva igen som medlem i spelmansfamiljen Härdelin från Delsbo i Hälsingland där hon också är bokare och festivalansvarig för anrika Delsbostämman sedan ett par år tillbaka. Thuva blev riksspelman 1985 och har sedan dess hörts i olika konstellationer, tillsammans med sin far Thore Härdelin, i mångårigt samspel med ackordionisten Lelo Nika och med många andra.

”Folkmusiken är mitt hjärta och min glädje, den har funnits med mig hela livet. Jag har i mina olika yrkesroller hängivit mig åt att fördjupa mig i traditionell musik såväl som nyskapande och genreöverskridande, lokal som global. Jag tror på det livsbejakande i folkmusiken och dansen, kraften som finns i den och i alla de som utövar och tar del av den.” 

Vem har rätt att använda min musik? 

Tid: onsdag 19 september 15.00
Plats: Stallet Världens Musik - Stallgatan 7 Stockholm
Facebook evenemang 

Medverkande:
Thorbjörn Öström, jurist – STIM Svenska tonsättares internationella musikbyrå
Ulrika Wendt, jurist – SAMI Svenska Artisters och Musikers intresseorganisation
Anton Gunnars, jurist – Musikerförbundet
Moderator:
Dan Lundberg, arkivchef - Svenskt visarkiv 

Bakgrunden till seminariet är att just nu pågår det stor aktivitet bland folk och världsmusikgenrens aktörer. Artister upplever att de blir ”kidnappade” och utnyttjade i sammanhang de inte står för. Därför vill vi ta reda på:

  • Vilka regler gäller?
  • Vad är tillåtet att ”låna”?
  • Hur får man använda sig av upphovrättsskyddat material i skrift, i sociala medier, youtube filmer etc.?
  • Hur går man till väga om man vill få rättelse på det man tycker är otillbörlig användning av sina konstnärliga uttryck?
  • Vart kan man vända sig om man vill få rättelse?

Seminariet är öppet för alla och kan följas här nedan eller via RFoD:s facebooksida i samarbete med Kulturens. 

 

Här kan man läsa några artiklar och upprop som skrivits av aktörer inom genren:
http://www.news55.se/tt-nyheter/kanda-folkmusiker-i-protest-mot-populism/
https://www.svd.se/nej-vi-tanker-inte-lata-populisterna-anvanda-var-musik
https://www.dt.se/artikel/kultur/debatt-oroa-er-inte-sd-folkmusiken-mar-fint
https://www.sydsvenskan.se/2018-08-17/nationalismen-hotar-den-svenska-kulturen
 

Som de flesta av våra arrangörsföreningar redan vet, har Kulturrådet ändrat sina regler kring fördelning av statligt arrangörsstöd. Enligt det nya beslutet, ska riksförbunden inte längre vidareförmedla stödet, istället ska stöd sökas direkt från Kulturrådet. Samtidigt togs regeln om nödvändig kommunal finansiering bort, nu krävs inte stöd från kommun eller landsting utan andra alternativa finansiärer kan användas. De viktigaste förändringar för RFoD:s medlemmar är följande:

1. Redan fr.o.m. kommande sökningsomgång, som startar den 18 september, ska arrangörer söka pengar direkt från Kulturrådet. INGEN möjlighet till förlängd deadline kommer att beviljas!

2. Ansökningsblanketten kommer att finnas på Kulturrådets hemsida och fylls i samt skickas in online. Men till skillnad från tidigare system, går det att spara utkastet under processen. Redan nu kan du se den nya blanketten: Länk till blanketten (obs! bara ett arbetsmaterial).

3. RFoD har nu ingen del i själva ansökningsprocessen, men svarar gärna på frågor som rör ansökningarna och fortsätter jobba för att arrangörernas villkor ska stärkas. 

4. Eventuella rättelser skickas direkt till Kulturrådet via er inloggning på deras hemsida.

5. Det är inte längre nödvändigt att ha stöd från landsting/region utan annan finansiering räknas också för att få Kulturrådets arrangörsstöd.

6. Även arrangörer utan koppling till riksförbund kan söka Kulturrådets arrangörsstöd.

Riksförbunden anser att beslutet om ändrade regler är förhastat

Statens kulturråd har beslutat förändra bidragsgivningen till några av musiklivets organisationer som tillsammans representerar över 400 föreningar som regelbundet arrangerar konserter.

Med anledning av detta har Svensk Jazz, RFoD, Kammarmusikförbundet och Sverige Orkesterförbund skrivit till Kulturrådet och gett synpunkter på vad vi tycker är ett förhastat beslut.

Läs hela skrivelsen här.