Aktuellt

STIM´s kompositörspris delades ut på Manifestgalan som gick av Stapeln på Nalen ikväll.

För fjärde året delar STIM ut ett särskilt kompositörspris (i år 30 000 kr), i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik & Dans (RFoD).

Juryns motivation lyder:
En erkänt skicklig instrumentalist men också en stilsäker och virtuos kompositör med lika stor respekt för traditionen som han är en finurlig förnyare.
Hans imponerande fingerfärdighet och känsla lägger grund för ett behagligt flyt i de komplexa kompositionerna.
Han har fått genrens giganter att tappa hakan – att som svensk komma från ingenstans och slå igenom i det ökänt kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien är en närmast osannolik bedrift.

I onsdags kom besked om Kulturrådets fördelning av årets verksamhetsstöd och projektbidrag till musikarrangörer.

Beloppet som fördelats mellan RFoD´s medlemsföreningar/arrangörer är i stort detsamma som förra året, lite drygt 2 100 000 kr. I övrigt ser det ut som vår genre står sig bra i årets fördelning av verksamhetsstöd och projektbidrag.

Fyra medlemsföreningar som sökt bidrag tidigare år har valt att inte söka i år. Detta kommer vi inom RFoD att följa upp, då vi är intresserade av att veta orsakerna till detta.
Bland RFoD´s medlemsföreningar är det endast en som fått avslag på sin ansökan.

På Kulturrådets hemsida kan ni hitta listor på alla beviljade verksamhetsbidrag samt projektbidrag.

Årets kompositör inom genren folk och världsmusik belönas med STIM-pris på Manifestgalan 2019

Trodde ni att folk och världsmusik bara är låtar av okända upphovspersoner som vandrat mellan spelmän i århundraden? Då är det dags att tänka om. Idag vimlar folk- och världs- musiken av kompositörer och dessa blir allt fler.
Detta uppmärksammas nu av Stim som för fjärde året delar ut ett särskilt kompositörspris, i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik & Dans (RFoD).

Vid Manifestgalan i Stockholm 15 februari delas de sedvanliga priserna ut inom tolv olika kategorier. Årets Manifestpris i kategorin Folk delas ut i samarbete med RFoD, som står som avsändare för priset.

I år blir det dessutom ett trettonde pris - till årets kompositör inom genren folk och världsmusik. Priset består av en check på 30 000 kr vilket betyder att det höjs med 200 % jämfört med de tidigare åren.

Från Stims sida vill vi bidra till att kompositörerna av folk- och världsmusik uppmärksammas, säger Mattias Franzén på Stims promotionnämnd som tagit initiativ till priset.

Vi är både stolta och glada över att Stim stödjer RFoD och uppmärksammar kompositörer vars musikskapande är värdefullt för vår genre och svenskt musikliv i stort, säger RFoD:s verksamhetsledare Thuva Härdelin.

Tidigare vinnare av detta pris har varit Magnus Stinnerbom från Västanå teater i Sunne 2016, Lena Willemark, sångerska och spelkvinna från Älvdalen 2017 och dragspelerskan Lisa Långbacka 2018.

logoSTIM logo rgb      anif

Läs mer om Manifestgalans samarbetspartners här

RFoD åker på roadtrip 2019! Vi ser fram emot att besöka våra medlemsföreningar samt utbildningar inom folk och världsmusik och dans från norr till söder under hela nästa år. Under vår besöksturné stannar vi på marken och reser med tåg genom landet. Stora öron, dansskor och spel till dans följer med i packningen.

Stallet Världens Musik tackar för ett fantastiskt år med ett hundratal konserter på vår hemmascen på Stallgatan 7 och runt om i Stockholm. Vi har gjort konserter i Hågelbyparken i Botkyrka, i Galärparken på Djurgården, i Kungsträdgården, på Stockholms kulturfestival och Haninge Kulturhus. Allt detta kan vi göra för att vi har engagerad och kompetent personal - ljudtekniker, värdar, restaurangmedarbetare och volontärer. Och inte minst - en skicklig kommunikatör som kan berätta om allt vi gör.  Vi vill passa på att tacka Evelyne Lauwers som nu tar nya steg i livet och som gjort ett fantastiskt arbete under de sju åren hon arbetat med och utvecklat marknadsföringen på Stallet. Vi hälsar samtidigt Kasia Syty välkommen som nygammal medarbetare och ser framemot ett spännande 2019.

rsz evelyne kasia

Följ Stallet på sociala medier - Facebook, Instagram, besök vår hemsida och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev!

God Jul och Gott Nytt År

Önskar RFoD och Stallet Världens Musik

Det årliga evenemanget Folk & Världsmusikgalan har hög ambition att höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest. Kommande året 2019 behöver dock arrangörerna en paus för att komma tillbaka med en ännu mer slagkraftig, framtidssäkrad och hållbar gala 2020.

Under 2019 kommer man att arbeta för en starkare organisation och bättre finansiering för kommande galor. Med arrangörernas respektive kunskaper och kompetenser kan det skapas ett ännu bättre program och nå en större publik.

- Vi är redan igång att planera för 2020 och fram till 2022. En av motiveringarna bakom beslutet att pausa galan är att vi som anordnar den vill använda det kommande året till att utveckla galan och förankra den i fler led. - säger Thuva Härdelin, ny verksamhetsledare för RFoD.

Efter nio år har Folk & Världsmusikgalan etablerat sig som ett omistligt årligt evenemang som har samlat arrangörer, musiker, dansare, spelmän i de största svenska städerna Stockholm (2010 och 2015), Göteborg (2011), Malmö (2012), Gävle (2013), Umeå (2014), Västerås (2016), Helsingborg (2017) och Norrköping (2018). Lokalt har galan också årligen resulterat i en rad aktiviteter under veckan närmast före galakonserten. Många regionala aktörer engagerade sig i dansuppvisningar, spelträffar, seminarier och andra aktiviteter.

Galan har fungerat som en nationell angelägenhet för professionella utövare i genren och fyller en viktig funktion för dem att kunna nå en ny publik. Genom nomineringar, priser och uppmärksamhet kring galakvällen har man velat skapa ökade möjligheter för genrens artister att få fler spelningar och större publik i Sverige och utomlands - detta arbete kommer att fortsätta. Men även galor kan behöva ta paus. En tid arrangörerna vill använda till att arbeta fram ännu bättre system och metoder för att skapa det fantastiska evenemang och branschfest som galan är.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik & Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen och Kulturens Bildningsverksamhet. Det är ett i musiksammanhang helt unikt samarbetsprojekt.

Beslutet om pausandet av galan fattades av samverkansrådet bestående av Thuva Härdelin (RFoD), Peter Bothén (RFoD/Stallet Världens Musik), Christoffer Lundström (Kulturens), Marianne Halling (Folkdansringen) Patrik Andersson Tidman (SSR) och Hadrian Prett (Eric Sahlström Institutet).

Vid eventuella frågor kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.